Renovatie passiefhuis p3

Gezond en comfortabel binnenklimaat
Als je kijkt naar de afzonderlijke installaties, dan oogt het niet echt futuristisch. De producten zijn natuurlijk steeds verder doorontwikkeld maar in essentie is er niet zo heel veel veranderd. Het zijn bestaande technieken. Maar wat hier bijzonder aan is en veel meer toegepast moet worden is de samenwerking tussen de installaties. Daar wordt namelijk de winst behaald.

In de winter moet de warmte zoveel mogelijk binnen worden gehouden en als het warm is zorgt de WTW-unit dat de buitenlucht wordt gereduceerd tot ongeveer de binnentemperatuur. 's Avonds en 's nachts zorgt een bypass voor verfrissing van de woning. De zonneboilers zorgen voor warm tapwater en de HR-combiketel zal alleen in extreme situaties aanslaan. Zo bereiken we uiteindelijk het optimale doel: een gezond en comfortabel binnenklimaat voor iedere bewoner.

Verder zijn we van mening dat de huidige bewezen technologie ons ook niet voor zware dilemma's stelt als het gaat om de technische levensduur en onvoorziene kosten. De meeste producten gaan al 1 of 2 lifecycles mee. Dit in tegenstelling tot nieuwe technologie waarbij we niet weten wat het rendement is of de kosten voor onderhoud op de lange termijn.

Rendement
Gerelateerd aan de gemiddelde verbruikscijfers bedraagt de besparing van een passiefhuis minimaal 1250 euro per jaar. Dat is mooi meegenomen maar als we praten over milieu spreekt een ander cijfer veel meer tot de verbeelding: de CO2 reductie is 190 kilowattuur. Uit de meest recente energierekening van de bewoners blijkt dat zij slechts 65 euro per maand betalen. Dit bedrag wordt nog interessanter als je bekijkt wat voor een strenge winter we achter de rug hebben gehad. In vergelijking met een referentiewoning loopt dit verschil al snel op tot 3000 euro op jaarbasis.

Historie en toekomst: prima te combineren
Het project Sleephellingstraat bewijst niet alleen dat een dergelijke renovatiemethode praktisch goed uitvoerbaar is. Het laat ook zien dat het historisch belang prima kan samengaan met de noodzaak om het qua milieu-eisen over een andere boeg te gooien. Nu het project gerealiseerd is zien we aan de buitenzijde nog steeds dezelfde unieke voorgevel, maar dan wel met daarachter moderne comfortabele woningen die op het gebied van energiebesparing en CO2 reductie een voorbeeldfunctie vervullen. Ook de consument bleek enthousiast: de veertien woningen (7 benedenwoningen van 3 verdiepingen en 7 bovenwoningen van 2 verdiepingen) waren binnen één week verkocht!

Consumenten zullen de problematiek van energiezuinige woningen steeds beter gaan identificeren. Zeker wanneer de kosten voor energie groter zullen worden dan de vaste woonlasten.